Eimear McBride

Eimear McBride (1976, Liverpool) is een jonge Ierse schrijfster.
Haar debuutroman Een meisje is maar half af (2013) werd bekroond met talrijke prijzen én werd uitgeroepen tot Irish novel of the year. Ook haar tweede roman De mindere goden (2016) werd enthousiast onthaald.

Eimear McBride schreef speciaal voor Bru·Taal een tekst over één van de zeven hoofdzonden, die ze op 12 mei voorleest tijdens De Zonde van. Wil je deze veelbelovende auteur en haar werk beter leren kennen, luister dan op zaterdag 13 mei naar haar tijdens een auteursgesprek. Tot slot onthult ze diezelfde ook welke verhalen haar enorm inspireren, tijdens Mijn Subversieve Tekst.

Stefan Hertmans

© Michiel Hendryckx

© Michiel Hendryckx

Stefan Hertmans (Gent, 1951) is schrijver van romans, gedichten, kortverhalen, theaterteksten en essays. Zijn eerste werk Ruimte werd in 1982 gepubliceerd en sleepte de prijs voor Beste Debuut in de wacht. Een goede start van een lange en veelbelovende carrière, want al snel volgden andere successen. Zo werd Gestolde wolken (1987) bekroond met de Multatuliprijs en ontving Hertmans voor Bezoekingen (1988) de Arkprijs van het Vrije Woord. De grootste doorbraak kwam met de historische roman Oorlog en terpentijn (2013), dat bekroond werd met de AKO-literatuurprijs, de Inktaap, de Prijs van de lezersjury van de Gouden Boekenuil én de Vlaamse Cultuurprijs voor de Letteren. Ook internationaal wordt de roman gewaardeerd, zo rekende de New York Times hem tot een van de beste boeken van 2016, en belandde Hertmans zonet op de longlist voor de Man Booker International Prize. Vorig jaar publiceerde Hertmans De Bekeerlinge, een historische roman die opnieuw alle (hoge) verwachtingen wist in te lossen.
Op donderdag 11 mei versmelten literatuur en jazz wanneer Hertmans met Jef Neve op het podium stapt.

Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst (Aalst, 1972) is schrijver en dichter. Hij debuteerde met de verhalenbundel De kamer hiernaast (1999), die genomineerd werd voor de NRC-prijs. Daarna volgden de succesvolle romans elkaar op. Problemski Hotel (2003) werd vertaald naar meer dan 10 talen, De helaasheid der dingen (2006) werd veelvuldig vertaald, bekroond (oa. de publieksprijs van de Gouden Uil en een nominatie voor de AKO Literatuurprijs) én verfilmd. Ook die verfilming, door regisseur Felix Van Groeningen, kon op lovende kritieken rekenen (en werd op het Filmfestival van Cannes geselecteerd voor de Quinzaine des Réalisateurs). De novelle Mevrouw Verona daalt de heuvel af (2006) werd als enige Vlaamse werk genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2007, voor Godverdomse dagen op een godverdomse bol ontving Verhulst de Libris Literatuur Prijs en belandde hij op de longlist van de AKO Literatuurprijs. Vorig jaar verschenen nog twee romans van zijn hand, Poo Pee Doo en Het leven gezien van beneden.

Dimitri Verhulst staat tijdens BruTaal met Too Noisy Fish op het podium met Nightwatch.

Lotte Dodion

© Annemarie Sint Jago

© Annemarie Sint Jago

Lotte Dodion (Sint-Truiden, 1987) is dichter en performer. Ze won verschillende poëziewedstrijden en brak door in de poetry slam scène (met finaleplaatsen op het Belgisch en Nederlands Kampioenschap), vooraleer ze in 2016 debuteerde met de bundel Kanonnenvlees. De bundel is momenteel aan zijn vierde druk bezig.

Lotte Dodion grijpt terug naar haar slam-verleden om Bruggelingen en toeristen tijdens Bru.Taal toe vanop een brug toe te spreken.

 

Fatena Al-Ghorra

© frank-Olieslagers

© frank-Olieslagers

Fatena Al-Ghorra (1974, Gaza) is ex-journaliste en dichteres. Ze groeide op in een Palestijns gezin en werd op zeventienjarige leeftijd uitgehuwelijkt. Na negen jaar slaagde de jonge ambitieuze vrouw erin te scheiden van haar man en begon ze te werken voor het Palestijnse nieuwsagentschap WAFA. Al snel werd Al-Ghorra een bekende televisie- en radiofiguur, befaamd om haar controversiële en taboedoorbrekende uitspraken over de positie van God in de literatuur en de vrouwelijke seksualiteit.  In 2009 moest ze noodgedwongen vluchten en kwam ze in Antwerpen terecht, waar ze tot op heden woont en werkt.
Ze debuteerde met haar bundel There is still a sea between us (2000). Met behulp van PEN en Vluchtelingenwerk Vlaanderen kreeg ze de kans om hier haar poëziebundel Gods bedrog. Diverse scenario’s (2014) uit te brengen.

Op 7 mei zet ze in Brugge haar eigen poëziesalon op poten, waarin ze collega-dichters en enthousiaste lezers uitnodigt om te genieten van een snuifje poëzie. Diezelfde dag leest ze tijdens Mijn Subversieve Tekst een verhaal voor dat haar inspireerde. ‘s Avonds declameert deze dichteres-in-ballingschap een gedicht vanop een brug.

Guido Van Heulendonk

Guido van Heulendonk © Koos Breukel (Intern RV, voor extern contact opnemen met fotograaf).jpg

Guido Van Heulendonk (Eeklo, 1951) is schrijver van romans, verhalen en essays. Hij studeerde Germaanse filologie aan de universiteit van Gent en werd daarna leerkracht Nederlands-Engels. Zijn eerste roman Hoogtevrees (1985) was een schot in de roos en werd meteen verfilmd. Kenmerkend voor zijn werk is de terugkerende thematiek van het noodlot en het onthullen van de harde realiteit, daarnaast is Van Heulendonk ook meester in de subtiliteit. Latere succesromans waren onder meer Paarden zijn ook varkens (1995), dat bekroond werd met de Gouden Uil, Barnsteen (2010) en Niemand uit België (2016).

Op 7 mei vertelt Van Heulendonk tijdens Mijn Subversieve Tekst welke verhalen van grote invloed waren op hem. Op 13 mei gaat de auteur in duo-gesprek met Britse auteur Tim Parks over hun recentste werken, die thematische gelijkenissen vertonen.

 

Koen Peeters

Koen Broos

Koen Peeters (1959, Turnhout) is dichter en romancier. Zijn veelbesproken debuut Conversaties met K verscheen in 1988. Na enkele succesvolle romans waagde Peeters zich in 2006 met Fijne motoriek aan zijn poëziedebuut. Kenmerkend voor zijn stijl is de zakelijke en ironische ondertoon, die als een rode draad doorheen zijn oeuvre loopt.
Internationaal succes vergaarde hij met Grote Europese roman, dat in 2007 bij uitgeverij Meulenhoff/Manteau verscheen en in verschillende talen werd vertaald. In zijn recenter werk neemt hij wat meer afstand van de postmoderne ironie en komt de antropoloog in Peeters duidelijk boven; thema’s als (post-)kolonialisme in Rwanda en Congo vormen het centrale uitgangspunt bij Duizend heuvels (2012) en De mensengenezer (2017).

Wat verbindt een klein boerendorp in de Westhoek met het verre Congo? Peeters komt het op 7 mei tijdens een auteursgesprek op Brutaal uitgebreid vertellen.  

Marie NDiaye

marie-ndiaye.jpg

Marie NDiaye (Frankrijk, 1967) is schrijfster van romans, novellen, toneelstukken en jeugdboeken. Op achttienjarige leeftijd debuteerde ze met de roman De jonge Z (1985). Haar werk is enorm populair, ook in het Nederlandse taalgebied gingen boeken als Lieve familie (1994), De tijd van het jaar (1996) en Heksenschool (1997) ontelbare keren over de toog.

Voor de roman Rosie Carpe ontving ze in 2001 de prestigieuze Prix Femina. Drie sterke vrouwen (2009) leverde haar als eerste zwarte auteur de Prix Goncourt op én werd daarbovenop bekroond tot Beste in het Nederlands vertaalde Europese roman van het jaar. Haar recentste werk Ladivine (2013) is nogmaals een bevestiging van haar grote schrijftalent.
NDiaye wordt gerekend tot de belangrijkste Franse schrijfsters van haar generatie.

Marie NDiaye is spaarzaam op publieke optredens, en dus is haar aanwezigheid op Bru·Taal een absolute buitenkans voor wie haar live aan het werk wil zien. Tijdens de openingsavond komt ze in Brugge vertellen over haar favoriete stad. Wie meer te weten wil komen over haar recentste roman Ladivine, kan op 6 mei komen luisteren naar een uniek auteursgesprek. Diezelfde dag onthult ze welke schrijver haar inspireerde tijdens Mijn Subversieve Tekst.

Ilja Leonard Pfeijffer

2 - Ilja Leonard Pfeijffer HR - altijd het volgende vermelden - © Stephan Vanfleteren.jpg

Ilja Leonard Pfeijffer (Zuiderwijk, 1968) schrijft romans, gedichten, essays, columns, theaterteksten en documentaires. Zijn debuutbundel Van de vierkante man (1998) werd meteen bekroond met de C. Buddingh-prijs. Kort hierna volgde de veelbesproken roman Rupert. Een bekentenis (2002) en het erg succesvolle La Superba (2013), waarin de excentrieke schrijver uitgebreid de migratieproblematiek in zijn nieuwe thuisstad Genua uit de doeken doet. Sinds 2007 woont en werkt Pfeijffer in deze Noord-Italiaanse havenstad, die dan ook een belangrijke inspiratiebron vormt voor zijn werk. Voor La Superba ontving hij de Libris Literatuurprijs. Zijn recentste boek Peachez. Een romance (2017) werd door De Volkskrant “het meest romantische boek van het jaar” genoemd en ging al talrijke keren over de toonbank.

Op de openingsavond van Bru·Taal komt Pfeijffer, aan de hand van enkele fragmenten, uitgebreid vertellen over zijn nieuwe habitat. Op zaterdag 6 mei gaat hij in gesprek met Brugse auteur Herman Leenders.