Tim Parks

Tim Parks (Manchester, 1954) schrijft romans, essays, literaire kritieken en vertalingen. In 1981 verhuisde hij naar Italië, waar hij nog steeds woont. Zijn vaak vervreemdende ervaringen als Engelsman in het buitenland verwerkte hij in een aantal uiterst succesvolle romans en autobiografische verhalen, waaronder Italiaanse buren (1999) en Italiaanse opvoeding (2001). De roman Europa, die in 2012 in Nederlandse vertaling bij De Arbeiderspers verscheen, veroverde een plaats op de shortlist van de Man Booker prize. Naast succesvolle romans zoals De kunst van het moorden (2014) en Thomas en Mary (2016), vertaalt Parks ook Italiaanse werken van onder meer Calvino en Machiavelli.

Parks schreef speciaal voor Bru·Taal een tekst over één van de zeven Hoofdzonden, die hij tijdens het festival zal voorlezen. Op 13 mei spreekt de auteur uitgebreid over zijn recentste essay De roman als overlevingsstrategie. Later die dag gaat hij ook in gesprek met een van z’n grootste fans, niemand minder dan de Vlaamse auteur Guido Van Heulendonk.