Stefan Hertmans

© Michiel Hendryckx

© Michiel Hendryckx

Stefan Hertmans (Gent, 1951) is schrijver van romans, gedichten, kortverhalen, theaterteksten en essays. Zijn eerste werk Ruimte werd in 1982 gepubliceerd en sleepte de prijs voor Beste Debuut in de wacht. Een goede start van een lange en veelbelovende carrière, want al snel volgden andere successen. Zo werd Gestolde wolken (1987) bekroond met de Multatuliprijs en ontving Hertmans voor Bezoekingen (1988) de Arkprijs van het Vrije Woord. De grootste doorbraak kwam met de historische roman Oorlog en terpentijn (2013), dat bekroond werd met de AKO-literatuurprijs, de Inktaap, de Prijs van de lezersjury van de Gouden Boekenuil én de Vlaamse Cultuurprijs voor de Letteren. Ook internationaal wordt de roman gewaardeerd, zo rekende de New York Times hem tot een van de beste boeken van 2016, en belandde Hertmans zonet op de longlist voor de Man Booker International Prize. Vorig jaar publiceerde Hertmans De Bekeerlinge, een historische roman die opnieuw alle (hoge) verwachtingen wist in te lossen.
Op donderdag 11 mei versmelten literatuur en jazz wanneer Hertmans met Jef Neve op het podium stapt.