Jonas Hassen Khemiri

© Martin Stenmark

© Martin Stenmark

Jonas Hassen Khemiri (Stockholm, 1978) wordt gezien als één van de belangrijkste Zweedse schrijvers van zijn generatie. Hij debuteerde in 2003 met de roman Ett öga rött (One Eye Red), die meteen een bestseller werd. Zijn tweede roman Montecore: en unik tiger (Montecore - The Silence of the Tiger) won de prijs voor beste Zweedse roman van 2007. Naast romans schrijft hij ook theaterteksten. Zijn romans werden reeds vertaald in het Duits, Frans, Engels, Nederlands, Deens, Noors, Fins, Hongaars, Italiaans en Russisch. In Zweden is hij graag gezien (mede om zijn openlijke kritieken op het Zweedse migratiebeleid), hij is ook enorm populair op sociale media.

Khemiri gaat tijdens Bru·Taal in gesprek met Herman Koch, tijdens een duogesprek op 13 mei. Daarnaast verklapt hij diezelfde dag welke tekst hem ontroerde en aansprak, tijdens Mijn subversieve tekst.