David Van Reybrouck

© Stephan Vanfleteren

© Stephan Vanfleteren

David Van Reybrouck (Brugge, 1971) wordt gezien als een van de meest veelzijdige auteurs van zijn generatie. Hij is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver van romans, theaterteksten, gedichten en essays. Hij debuteerde in 2001 met De plaag, een mix van autobiografie en reportage over Afrika, waarvoor hij de Debuutprijs en de Literatuurprijs van de provincie Vlaams-Brabant in de wacht sleepte. Zijn grote doorbraak kwam er met Congo: een geschiedenis (2010) dat ondertussen al in 13 talen werd vertaald en de AKO literatuurprijs en de Libris Geschiedenisprijs won. Van Reybrouck richtte het Brussels Dichterscollectief op, is voorzitter van PEN Vlaanderen en stond aan de wieg van de G1000, een burgerinitiatief voor democratische vernieuwing. Van Reybrouck is een kritische en geëngageerde stem in het hedendaagse discours.

Op 13 mei verklapt Van Reybrouck tijdens Mijn Subversieve Tekst welk verhaal hem als persoon en als schrijver vormde tot wie hij vandaag is. Diezelfde dag gaat hij ook met collega-auteur en Brugse stadsgenoot Peter Vermeersch in gesprek over hun werk en leven tijdens een duogesprek.