Marie NDiaye

marie-ndiaye.jpg

Marie NDiaye (Frankrijk, 1967) is schrijfster van romans, novellen, toneelstukken en jeugdboeken. Op achttienjarige leeftijd debuteerde ze met de roman De jonge Z (1985). Haar werk is enorm populair, ook in het Nederlandse taalgebied gingen boeken als Lieve familie (1994), De tijd van het jaar (1996) en Heksenschool (1997) ontelbare keren over de toog.

Voor de roman Rosie Carpe ontving ze in 2001 de prestigieuze Prix Femina. Drie sterke vrouwen (2009) leverde haar als eerste zwarte auteur de Prix Goncourt op én werd daarbovenop bekroond tot Beste in het Nederlands vertaalde Europese roman van het jaar. Haar recentste werk Ladivine (2013) is nogmaals een bevestiging van haar grote schrijftalent.
NDiaye wordt gerekend tot de belangrijkste Franse schrijfsters van haar generatie.

Marie NDiaye is spaarzaam op publieke optredens, en dus is haar aanwezigheid op Bru·Taal een absolute buitenkans voor wie haar live aan het werk wil zien. Tijdens de openingsavond komt ze in Brugge vertellen over haar favoriete stad. Wie meer te weten wil komen over haar recentste roman Ladivine, kan op 6 mei komen luisteren naar een uniek auteursgesprek. Diezelfde dag onthult ze welke schrijver haar inspireerde tijdens Mijn Subversieve Tekst.