Claudio Magris

© Yuma-Martellanz

© Yuma-Martellanz

Claudio Magris (Triëste, 1939) is schrijver van romans, toneelstukken, novelles en essays. Daarnaast is hij ook filosoof, professor in de Duitse letterkunde, vertaler en recensent. Hij is ook politiek actief: hij richtte zijn eigen partij op en zetelde 2 jaar in de Italiaanse Senaat.
In 2001 was hij de laureaat van de Erasmusprijs, in 2009 ontving hij de Vredesprijs van de Duitse Boekhandel. In 2009 werd hij de laureaat van de Prix Européen de l'Essai Charles Veillon. Magris is één van Europa’s belangrijkste denkers en de Italiaanse Nobelprijskandidaat. Als auteur werd hij beroemd met het alom bejubelde Donau, een cultuurhistorische reis langs deze majestueuze rivier.

Tijdens Bru·Taal stelt hij in primeur de Nederlandse vertaling van zijn nieuwe boek Het museum van oorlog voor.

 

Charlotte van den Broeck

© Koen Broos

© Koen Broos

Charlotte Van den Broeck (Turnhout, 1991) is één van Vlaanderens meest spraakmakende jonge dichteressen. In 2015 verscheen haar eerste bundel verhalende gedichten Kameleon, waarmee ze de Herman De Coninck Debuutprijs binnenhaalde. In 2017 verscheen haar nieuwste werk Nachtroer.

Samen met de Nederlandse auteur Arnon Grunberg mocht Charlotte Van den Broeck als jongste gastlandspreker ooit de Frankfurter Buchmesse openen. Het contact tussen de twee hield hierna niet op: wekelijks verschijnt hun veel gelezen briefwisseling in De Standaard der Letteren.

Van den Broeck en Grunberg spreken uitgebreid over die briefwisseling tijdens Brutaal, en lezen in primeur hun nieuwe brieven voor. Charlotte Van den Broeck is daarnaast ook één van de twaalf dichteressen die een Gezelle-gedicht voordraagt en becommentarieert tijdens Om en om Gezelle. Diezelfde dag declameert ze ook een eigen gedicht vanop een brug in het hart van de stad in Dichter op de brug.

Cees Nooteboom

cees-nooteboom_Effigie-Agence-Opale.jpg

Cees Nooteboom (Den Haag, 1933) is een literaire duizendpoot en schrijver van gedichten, romans, documentaires, toneelteksten en reisverslagen.
Hij werd al jong gebeten door de reismicrobe en begon in de vroege jaren vijftig door Europa te liften. De ervaringen die hij onderweg opdeed, vormen een belangrijke thematiek in zijn debuutroman Philip en de anderen (1955)
Zijn grote doorbraak als literair auteur komt er met Rituelen (1980). Andere succesromans zijn onder andere In Nederland (1984), Rode regen (2007) en ‘s Nachts komen de vossen (2009). 
Zijn boeken werden in meer dan dertig talen vertaald en bekroond met verschillende nationale en internationale prijzen. Voor zijn uitgebreide oeuvre ontving hij in 2009 de prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren, de belangrijkste literaire bekroning in het Nederlandse taalgebied.

Tijdens de openingsavond van Bru·Taal leest Nooteboom voor uit zijn recent werk en vertelt hij over zijn favoriete stad. Wie niet genoeg krijgt van de reisavonturen van deze gevierde schrijver, kan hem op zaterdag 6 mei  solo aan het werk zien tijdens een uniek auteursgesprek.

 

 

Anne Vegter

© Koos Breukel

© Koos Breukel

Anne Vegter (Delfzijl, 1958) is dichteres en schrijfster van romans, theaterteksten en kinderboeken. Haar eerste boek Verse bekken (1990) werd als eerste kinderboek ooit genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. In 1991 bracht Vegter haar eerste dichtbundel Het veerde uit, niet veel later volgde haar eerste roman Ongekuiste versies (1994). Het gevarieerde oeuvre van deze literaire duizendpoot werd bekroond met de Anna Blamanprijs. Vegter was de eerste vrouwelijke Dichter des Vaderlands van Nederland, van 2013 tot 2017.

Op 7 mei vertelt Anne Vegter tijdens Lees Meer! over de bundel Ik hier jij daar (2017) die ze samen met de Syrische dichter Gayath Almadhoun schreef. Wie haar graag in kleinere setting wil ontmoeten, kan later die dag bij haar op de thee tijdens High Tea & Poetry.

Aleksandr Skorobogatov

© Jonathan Ramael

© Jonathan Ramael

Aleksandr Skorobogatov (Wit-Rusland, 1963) is schrijver van verhalen, essays, toneelstukken en romans. Hij begon op jonge leeftijd te schrijven maar ondervond door zijn controversiële gedachtengoed en ideologisch anticonformisme moeite om zijn werk te publiceren. In 1989 verscheen dan toch zijn debuutverhaal De Beul. In 1992 werd zijn gevierde novelle Sergeant Bertrand in het Nederlands taalgebied gepubliceerd. Het werk werd door NRC Handelsblad onthaald als een indrukwekkend debuut.
Skorobogatov is één van de weinige Slavische schrijvers die woont en schrijft in België, een thematiek die vaak terugkeert in zijn oeuvre.

Voor Bru·Taal schrijft hij een nieuwe tekst over één van de zeven hoofdzonden voor het programma De Zonde van. Daarnaast spreekt hij over zijn werk in een auteursgesprek met Peter Vermeersch en klapt hij uit de biecht over welke rebelse tekst hem inspireert (Mijn Subversieve Tekst).

 

Adriaan van Dis

© Annalees Louwes

© Annalees Louwes

Adriaan Van Dis (Bergen, 1946) is schrijver van romans, reisverhalen, gedichten, essays en toneelstukken. Hij werkte ook als redacteur bij NRC Handelsblad en bij het literaire tijdschrift De Gids, en als televisiepresentator en programmamaker (onder andere voor Hier is... Adriaan van Dis en Zomergasten).
Zijn multiculturele achtergrond als zoon van een Nederlandse moeder en een Indonesische vader vindt vaak een weg in zijn werk. Van Dis is een echte wereldburger die van zijn vele reizen uitgebreid verslag uitbracht, zowel op papier als op het scherm.
Van Dis debuteerde in 1983 met Nathan Sid, een verhaal over het leven van een familie in Nederlands-Indië. Het werk werd bekroond met de Gouden Ezelsoor (prijs voor het best verkochte literaire debuut). Een van zijn grote succesromans is Indische duinen (1994), waarmee hij talrijke literaire prijzen en een heleboel vertalingen op zijn naam mocht zetten. In 2014 verscheen Van Dis’ ‘grote Moederboek’ Ik kom terug, waarvoor hij de Libris Literatuurprijs 2015 ontving. In hetzelfde jaar werd zijn gehele oeuvre bekroond met de Constantijn Huygensprijs.
Het werk van Adriaan van Dis is in verschillende talen vertaald.

Tijdens Bru·Taal valt deze inspirerende auteur te bewonderen op de openingsavond, Verhalen uit de grote stad. Hij neemt je mee op een literaire trip naar zijn favoriete stad. Héél snelle beslissers kunnen ook samen met hem aan boord gaan en de Brugse Reien bevaren met een WoordBoot.

Arnon Grunberg

© Bob Bronshoff

© Bob Bronshoff

Arnon Grunberg (Amsterdam, 1971) is journalist en schrijver van romans, gedichten, columns en essays. Zijn oeuvre, dat reeds bekroond werd met de Constantijn Huygensprijs als de Frans Kellendonkprijs, is gigantisch. Grunbergs grootste successen waren ongetwijfeld Blauwe maandagen (1994), Fantoompijn (2000), De mensheid zij geprezen (2001), De Asielzoeker (2003) en Tirza (2006). De in New York wonende schrijver is van Joodse komaf en duikt vaak op in de Nederlandstalige media, niet enkel als opiniemaker, maar ook als columnist of als schrijver van brieven.

Op woensdag 10 mei leest hij zijn briefwisseling met de Vlaamse dichteres Charlotte Van den Broeck live voor. Eerder die avond stelt Grunberg zijn nieuwste roman Het tweede bestand voor en treedt hij in gesprek met journalist Gary Younge.

 

Boualem Sansal

Boualem Sansal (Algerije, 1949) is romancier en essayist.
Via zijn essays en romans kijkt Sansal met een kritische blik naar religie. Dat wordt hem door zijn Algerijnse landgenoten niet in dank afgenomen, zijn werk is dan ook verboden lectuur in Algerije. Maar ondanks de vele kritieken en censuur blijft Sansal in zijn geboorteland wonen, omdat hij vindt dat er nood is aan kritische kunstenaars om de weg naar de democratie te openen. In het Westen is Sansal enorm populair. Hij wordt door de Franstalige literaire wereld unaniem geprezen om zijn moed, enthousiasme en zijn vermogen de Franse taal buiten Frankrijk te laten schitteren.
Met zijn debuut Le serment des barbares (1999) plaatste hij duidelijk zijn stempel. Zijn meest recente roman is opvallend: in 2084. Het einde van de wereld (2015) vertelt hij een apocalyptisch verhaal over de groeiende macht van de radicale Islam. Met deze Orwelliaanse roman sleepte hij de prestigieuze Grand prix du roman de l’Académie Française in de wacht.
Sansal wordt gezien al een van de belangrijkste Algerijnse hedendaagse schrijvers.

Boualem Sansal duikt tijdens Bru·Taal in verschillende programma’s op. Tijdens de openingsavond van Bru·Taal vertelt hij over zijn favoriete stad. Lezers kunnen daarnaast persoonlijk, in intieme kring en met croissants in de aanslag met Sansal kennismaken tijdens een ontbijtgesprek (xx/xx). Hij onthult diezelfde dag ook welke verhalen hem inspireren in het programma Mijn Subversieve Tekst. Tot slot spreekt hij over zijn werk en leven als schrijver in een uitgebreid auteursgesprek (7/5).

Christophe Boltanski

Christophe Boltanski (Frankrijk, 1962) is journalist, schrijver en essayist.
Hij schreef voor verschillende kranten als correspondent tijdens de Golfoorlog en publiceerde daarnaast essays en kritische teksten over actuele problematieken. Hij debuteerde als romanschrijver in 2015 met De schuilplaats. In deze originele en uitgebreide familiegeschiedenis brengt hij het verhaal van zijn beroemde (Joodse) familie Boltanski in kaart, aan de hand van het huis waarin hij zelf als tiener opgroeide. Voor dit sterke debuut ontving Boltanski de Prix Femina en de Prix des prix littéraires.

Op de openingsavond van Bru·Taal leest de schrijver voor uit zijn roman en vertelt hij ons meer over zijn favoriete stad. Wie nog niet verzadigd is en meer wil weten over De schuilplaats, kan dit doen tijdens een uitgebreid auteursgesprek. Diezelfde dag onthult Boltanski tijdens Mijn Subversieve Tekst ook welk verhaal bij hem een onuitwisbare indruk achter liet.