Anthony Joseph

Performer Anthony Joseph groeide op in Trinidad en leeft nu in Londen. We kennen hem vooral als muzikant na zijn eerdere passages in Brugge met zijn eigen band of met bands als Mop Mop en BRZZVLL. Daarnaast werkte hij ook met muzikanten als Archie Shepp, Keziah Jones en Meshell Ndgeocello. Tegelijk profileert hij zich als dichter en academicus ook als één van de absolute leiders van de zwarte avant-garde in het Verenigd Koninkrijk. Zijn recente poëzie, omschreven als ‘afro-psychedelic’, verscheen zowel in boekvorm als op cd’s. Hij is de auteur van vier dichtbundels en de roman ‘The African Origins of UFOs’ (bekroond met een 'Arts Council of England Touring Award’) en wordt geroemd om zijn bijdragen aan de hedendaagse Engelse literatuur. Hij behaalde een postgraduaat en doctoreerde met een proefschrift over de ’meester van de calypso’ Lord Kitchener, waar later ook een documentaire van gemaakt werd door BBC. In zijn werk kruisen maatschappijkritiek, sciencefiction, diep gewortelde historie en improvisatie elkaar. Op Brutaal laat hij zich bijstaan door saxofonist Jason Yarde.