Boualem Sansal

Boualem Sansal (Algerije, 1949) is romancier en essayist.
Via zijn essays en romans kijkt Sansal met een kritische blik naar religie. Dat wordt hem door zijn Algerijnse landgenoten niet in dank afgenomen, zijn werk is dan ook verboden lectuur in Algerije. Maar ondanks de vele kritieken en censuur blijft Sansal in zijn geboorteland wonen, omdat hij vindt dat er nood is aan kritische kunstenaars om de weg naar de democratie te openen. In het Westen is Sansal enorm populair. Hij wordt door de Franstalige literaire wereld unaniem geprezen om zijn moed, enthousiasme en zijn vermogen de Franse taal buiten Frankrijk te laten schitteren.
Met zijn debuut Le serment des barbares (1999) plaatste hij duidelijk zijn stempel. Zijn meest recente roman is opvallend: in 2084. Het einde van de wereld (2015) vertelt hij een apocalyptisch verhaal over de groeiende macht van de radicale Islam. Met deze Orwelliaanse roman sleepte hij de prestigieuze Grand prix du roman de l’Académie Française in de wacht.
Sansal wordt gezien al een van de belangrijkste Algerijnse hedendaagse schrijvers.

Boualem Sansal duikt tijdens Bru·Taal in verschillende programma’s op. Tijdens de openingsavond van Bru·Taal vertelt hij over zijn favoriete stad. Lezers kunnen daarnaast persoonlijk, in intieme kring en met croissants in de aanslag met Sansal kennismaken tijdens een ontbijtgesprek (xx/xx). Hij onthult diezelfde dag ook welke verhalen hem inspireren in het programma Mijn Subversieve Tekst. Tot slot spreekt hij over zijn werk en leven als schrijver in een uitgebreid auteursgesprek (7/5).