Philippe Claudel

Jean-Luc Bertini

Philippe Claudel (Dombasle-sur-Meurthe,1962) is filmregisseur, hoogleraar en auteur van romans, scenario's en verhalen. Sinds zijn debuutroman Meuse l'oubli (1999) verschenen een dertigtal werken van zijn hand. Hij brak door bij het grote publiek met de roman Grijze zielen (2003), die inmiddels ook verfilmd werd en verschillende prijzen in de wacht sleepte. Claudel debuteerde als regisseur met Il y a longtemps que je t'aime, een film die wereldwijd bejubeld werd. In zijn recente roman De boom in het land van de Toraja overdenkt een filmmaker, na het verlies van zijn beste vriend, de plek van de dood in het leven.

Claudel spreekt over de tekst die hem bijbleef tijdens Mijn subversieve tekst. Daarnaast spreekt hij over zijn werk en recente roman in een auteursgesprek.