Ghayath Almadhoun

(c) Cato Lein

Ghayath Almadhoun (Syrië, 1979) is een dichter in ballingschap. Hij werd geboren in het Palestijns vluchtelingenkamp Yamouk in Damascus, de stad waar hij een groot deel van zijn leven in doorbracht. Almadhoun studeerde Arabische literatuur en richtte in 2006 een poëziehuis op. In 2008 vluchtte hij naar Stockholm, waar hij tot op heden woont en werkt.
Hij publiceerde drie gedichtenbundels in het Arabisch, waarvan enkelen vertaald werden. In Weg van Damascus (2014) beschrijft de dichter zijn stad als een verloren geliefde. In 2017 verschijnt de bundel Ik hier jij daar, die hij samen met Dichteres des Vaderlands Anne Vegter schreef.

Op de openingsavond van Brutaal komt Almadhoun vertellen over de stad die voor hem zo belangrijk is en de rode draad vormt doorheen zijn oeuvre. Samen met Anne Vegter stelt hij tijdens Lees Meer! zijn nieuwe bundel voor. Diezelfde dag is de dichter ook te gast in Fatena’s poëziesalon.