Aleksandr Skorobogatov

© Jonathan Ramael

© Jonathan Ramael

Aleksandr Skorobogatov (Wit-Rusland, 1963) is schrijver van verhalen, essays, toneelstukken en romans. Hij begon op jonge leeftijd te schrijven maar ondervond door zijn controversiële gedachtengoed en ideologisch anticonformisme moeite om zijn werk te publiceren. In 1989 verscheen dan toch zijn debuutverhaal De Beul. In 1992 werd zijn gevierde novelle Sergeant Bertrand in het Nederlands taalgebied gepubliceerd. Het werk werd door NRC Handelsblad onthaald als een indrukwekkend debuut.
Skorobogatov is één van de weinige Slavische schrijvers die woont en schrijft in België, een thematiek die vaak terugkeert in zijn oeuvre.

Voor Bru·Taal schrijft hij een nieuwe tekst over één van de zeven hoofdzonden voor het programma De Zonde van. Daarnaast spreekt hij over zijn werk in een auteursgesprek met Peter Vermeersch en klapt hij uit de biecht over welke rebelse tekst hem inspireert (Mijn Subversieve Tekst).