Adriaan van Dis

© Annalees Louwes

© Annalees Louwes

Adriaan Van Dis (Bergen, 1946) is schrijver van romans, reisverhalen, gedichten, essays en toneelstukken. Hij werkte ook als redacteur bij NRC Handelsblad en bij het literaire tijdschrift De Gids, en als televisiepresentator en programmamaker (onder andere voor Hier is... Adriaan van Dis en Zomergasten).
Zijn multiculturele achtergrond als zoon van een Nederlandse moeder en een Indonesische vader vindt vaak een weg in zijn werk. Van Dis is een echte wereldburger die van zijn vele reizen uitgebreid verslag uitbracht, zowel op papier als op het scherm.
Van Dis debuteerde in 1983 met Nathan Sid, een verhaal over het leven van een familie in Nederlands-Indië. Het werk werd bekroond met de Gouden Ezelsoor (prijs voor het best verkochte literaire debuut). Een van zijn grote succesromans is Indische duinen (1994), waarmee hij talrijke literaire prijzen en een heleboel vertalingen op zijn naam mocht zetten. In 2014 verscheen Van Dis’ ‘grote Moederboek’ Ik kom terug, waarvoor hij de Libris Literatuurprijs 2015 ontving. In hetzelfde jaar werd zijn gehele oeuvre bekroond met de Constantijn Huygensprijs.
Het werk van Adriaan van Dis is in verschillende talen vertaald.

Tijdens Bru·Taal valt deze inspirerende auteur te bewonderen op de openingsavond, Verhalen uit de grote stad. Hij neemt je mee op een literaire trip naar zijn favoriete stad. Héél snelle beslissers kunnen ook samen met hem aan boord gaan en de Brugse Reien bevaren met een WoordBoot.