Anthony Joseph

Performer Anthony Joseph groeide op in Trinidad en leeft nu in Londen. We kennen hem vooral als muzikant na zijn eerdere passages in Brugge met zijn eigen band of met bands als Mop Mop en BRZZVLL. Daarnaast werkte hij ook met muzikanten als Archie Shepp, Keziah Jones en Meshell Ndgeocello. Tegelijk profileert hij zich als dichter en academicus ook als één van de absolute leiders van de zwarte avant-garde in het Verenigd Koninkrijk. Zijn recente poëzie, omschreven als ‘afro-psychedelic’, verscheen zowel in boekvorm als op cd’s. Hij is de auteur van vier dichtbundels en de roman ‘The African Origins of UFOs’ (bekroond met een 'Arts Council of England Touring Award’) en wordt geroemd om zijn bijdragen aan de hedendaagse Engelse literatuur. Hij behaalde een postgraduaat en doctoreerde met een proefschrift over de ’meester van de calypso’ Lord Kitchener, waar later ook een documentaire van gemaakt werd door BBC. In zijn werk kruisen maatschappijkritiek, sciencefiction, diep gewortelde historie en improvisatie elkaar. Op Brutaal laat hij zich bijstaan door saxofonist Jason Yarde.

Marc Reugebrink

Koen Broos

Marc Reugebrink (Goor, 1960) is schrijver van gedichten, verhalen en essays. Hij debuteerde met de bekroonde dichtbundel Komgrond in 1988. Tien jaar later verscheen zijn debuutroman Wild vlees, gevolgd door andere positief onthaalde romans als Het grote uitstel (2007) - waarvoor hij de Gouden Uil Literatuurprijs won - en Het Belgisch huwelijk (2010).

Op 7 mei leest de schrijver voor uit zijn recentste roman Het huis van de zalmen. Diezelfde dag vertelt Reugebrink welk verhaal hem altijd is bijgebleven, tijdens Mijn Subversieve Tekst.

Annelies Verbeke

Annelies Verbeke (1976) schreef de romans Slaap! (2003), Reus (2006), Vissen redden (2009) en Dertig Dagen (2015),  de verhalenbundels Groener gras (2007), Veronderstellingen (2012) en Halleluja (2017) en de journalistieke bundelWakker (2011, met fotograaf Charlie De Keersmaecker), alle verschenen bij uitgeverij De Geus. In 2013 verscheen bij uitgeverij De Bezige Bij Antwerpen haar Tirol Inferno, een 'graphic novella' in jambische pentameters en rijm, met tekeningen van Klaas Verplancke. Haar werk won een aantal prijzen en verschijnt in 22 talen. Uit liefde voor het korte verhaal, stelde ze met Sanneke Van Hassel de lovend onthaalde bloemlezing Naar de stad (2012) samen. Verbeke schreef filmscenario’s (zo was ze de co-scenarist van de film Swooni van Kaat Beels) en vier toneelstukken voor Belgische en Nederlandse gezelschappen, zoals Rail Gourmet voor Wunderbaum, dat in 2010 werd geselecteerd voor het Theaterfestival. Ze schreef ook de tekst voor Onvoltooid landschap, een oratorium gecomponeerd door Maarten van Ingelgem. Met Dertig dagen won ze de F.Bordewijkprijs, de NRC Lezersprijs en de Opzij Literatuurprijs, en het boek stond op de shortlist voor de ECI Literatuurprijs. Haar nieuwe verhalenbundel Halleluja werd bij pers en publiek op veel lof onthaald.

Meer informatie over het werk van Annelies Verbeke via Facebook en op haar website: www.anneliesverbeke.be


Op Bru·Taal is Annelies Verbeke te gast tijdens Lees Meer!

Julie Buntin

Nina Subin

Julie Buntin (Michigan) is een jonge schrijfster wiens debuutroman Marlena pas in 2017 in Europa verschijnt. De verwachtingen voor dit debuut liggen wereldwijd enorm hoog, mede doordat veel van Buntins verhalen reeds verschenen in belangrijke literaire tijdschriften. De centrale thematiek, de overgang van adolescentie naar volwassenheid, is het centrale uitgangspunt van haar roman.

Buntin is dan ook de gedroomde gast tijdens Coming of age, waarin ze een zelfgekozen fragment uit Marlena zal voorstellen aan het publiek. Op 7 mei staat ze samen met haar Vlaamse tegenhanger Lize Spit op het podium voor een duo-gesprek. Tot slot doet de jonge debutante ook uit de doeken welke tekst haar het meeste raakte en welke invloed die op haar en haar werk uitoefende tijdens Mijn Subversieve Tekst.

Menno Wigman

Daniel Cohen

Menno Wigman (Beverwijk, 1966) is een Nederlandse essayist, dichter en vertaler van poëzie, waaronder Baudelaire en Rilke. Hij debuteerde in 1997 met ‘s Zomers stinken alle steden. Veel van zijn gedichten werden in het Frans, Engels en Duits vertaald. Van 2012 tot 2014 was Wigman Stadsdichter van Amsterdam. Zijn laatste bundel, Slordig met geluk (2016), wordt gezien als een ware poëtische meesterproef.

Menno Wigman nodigt je uit op de thee, op zondag 6 mei tijdens een High tea & poetry. Later die dag declameert hij vanop een brug enkele van zijn meest spraakmakende schrijfsels tijdens Dichter op de brug.

Sylvie Marie

Jean-Pierre Van Rumste

Sylvie Marie (Tielt, 1984) is dichteres en schrijfdocent. Ze is als performer ook regelmatig aanwezig op diverse podia. In 2009 kwam haar debuutbundel Zonder (2009) uit. Het werk werd goed ontvangen en al snel volgden de bundels Toen je me ten huwelijk vroeg (2011), Altijd een raam (2014) en de roman Speler X (2013).

Op 6 mei zakt Sylvie Marie samen met enkele collega-dichters af naar de tuin van het Guido Gezellemuseum voor Rijmsnoer. Bij ondergaande zon leest ze een zelfgekozen gedicht van de vader der Vlaamse poëzie voor.

Delphine Lecompte

Delphine Lecompte (Gent, 1978) is een Vlaamse dichteres. Ze debuteerde oorspronkelijk in het Engels met de roman Kittens in the boiler (2004), maar schakelde daarna snel over naar poëzie in haar moedertaal. Lecomptes debuutbundel De dieren in mij (2009) werd bekroond met de C. Buddinghprijs en de Prijs voor de Letterkunde van de provincie West-Vlaanderen. Ondertussen bracht Lecompte reeds 6 bundels uit, waarvan vertalingen verschenen in het Engels en het Frans. Recent verscheen haar bundel Dichter, bokser, koningsdochter (2015).

Lecompte is één van de twaalf dichteressen die tijdens Rijmsnoer een gedicht van Guido Gezelle voordraagt en becommentarieert. Ze verklapt je daarnaast tijdens Mijn Subversieve Tekst op 7 mei welke tekst haar inspireert en raakt. Tot slot verblijdt ze BRUTAALFEEST! met haar aanwezigheid.

Jeroen Olyslaegers

Jeroen Olyslaegers (Mortsel, 1967) is columnist, theaterauteur en romancier. Olyslaegers debuteerde in 1994 met Navel, maar het zijn vooral zijn recentste romans Wij (2009), Winst (2012) en Wil (2016) die hem om de kaart plaatsten in het Nederlandse auteurlandschap. De romans zijn stuk voor stuk maatschappelijke verhalen met een kritische ondertoon, telkens vol lof ontvangen. Jeroen Olyslaegers staat bekend om zijn uitgesproken mening en zijn maatschappelijk engagement, waarvoor hij in 2014 beloond werd met de Arkprijs van het Vrije Woord.

Helemaal in dit discours brengt hij op zaterdag 6 mei een Bericht aan de bevolking. Diezelfde avond is hij te gast bij Coming of Age, waarin hij een stuk uit zijn werk over de moeilijke weg naar volwassenheid zal voorlezen.

 

Amjad Nasser

Amjad Nasser (Jordanië, 1955) is journalist en dichter. Hij wordt gezien als één van de pioniers van de moderne Arabische poëzie. In 1979 publiceerde hij zijn eerste gedichten, die erg positief onthaald werden door de Libanese en Arabische critici. De politiek gespannen sfeer in Libanon deed Nasser besluiten om te verhuizen naar londen, waar hij momenteel woont en werkt.
Hoewel Nasser politiek actief is - al van jongs af aan sympathiseert hij met Palestijnse vluchtelingen en werkte hij voor Palestijnse media - vinden zijn opvallende politieke en ideologisch links getinte opvattingen geen weerklank in zijn poëzie. Zijn werk werd veelvuldig vertaald, maar voorlopig nog niet in het Nederlands.


Nasser declameert tijdens BruTaal gedichten vanop een Brug en spreekt over de tekst die hem raakte, tijdens Mijn subversieve tekst.

Lize Spit

Lize Spit (Viersel, 1988) heeft slechts één roman op haar naam staan, maar is al onmogelijk weg te denken uit het Nederlandstalige auteurslandschap. Spit publiceerde kortverhalen en gedichten in literaire tijdschriften. In 2016 verscheen haar debuutroman Het smelt, een enorm succesverhaal dat haar onder meer de Bronzen Uil opleverde. Binnenkort wordt de roman verfilmd.

Op 6 mei is Lize Spit te gast bij Coming of Age, waar ze een fragment voorleest over de hobbelige weg naar volwassenheid. Diezelfde dag onthult ze tijdens Mijn Subversieve Tekst welk verhaal een grote indruk op haar naliet. Op 7 mei staat Spit op het podium in duo-gesprek met de Amerikaanse debutante Julie Buntin.

Philippe Claudel

Jean-Luc Bertini

Philippe Claudel (Dombasle-sur-Meurthe,1962) is filmregisseur, hoogleraar en auteur van romans, scenario's en verhalen. Sinds zijn debuutroman Meuse l'oubli (1999) verschenen een dertigtal werken van zijn hand. Hij brak door bij het grote publiek met de roman Grijze zielen (2003), die inmiddels ook verfilmd werd en verschillende prijzen in de wacht sleepte. Claudel debuteerde als regisseur met Il y a longtemps que je t'aime, een film die wereldwijd bejubeld werd. In zijn recente roman De boom in het land van de Toraja overdenkt een filmmaker, na het verlies van zijn beste vriend, de plek van de dood in het leven.

Claudel spreekt over de tekst die hem bijbleef tijdens Mijn subversieve tekst. Daarnaast spreekt hij over zijn werk en recente roman in een auteursgesprek.

Lara Taveirne

Lara Taveirne (Brugge, 1983) is auteur en regisseur. In 2014 verscheen haar debuut De kinderen van Calais, een ambitieus en meeslepend verhaal over allesverterende liefde, dood en verdriet. Het werk werd enorm positief onthaald en sleepte de Debuutprijs in de wacht. In 2015 verscheen Taveirne’s tweede roman Hotel zonder sterren, waarin de liefde opnieuw als drijvende kracht naar voor wordt geschoven.

Lara Taveirne is tijdens het festival te gast op Brutalavista. Daarnaast kunnen de snelle beslissers met Lara aan de ontbijttafel schuiven op 7 mei.

Peter Stamm

Peter Stamm (Münsterlingen, 1963) is schrijver van essays, korte verhalen, romans en toneelstukken en een van Zwitserlands meest prominente auteurs. Hij liet zijn job als boekhouder links liggen voor een studie in Engelstalige literatuur, psychologie en psychopathologie. Sinds 1990 wijdt hij zich volledig aan het schrijven. Zijn werk werd naar meer dan 30 talen vertaald. Voor zijn roman Zeven jaren werd Stamm genomineerd voor de prestigieuze Man Booker International Prize. 
De auteur komt speciaal naar Brugge voor de presentatie van de Nederlandse vertaling van zijn recentste roman, In geen velden of wegen.

Herman Leenders

Herman Leenders (Brugge, 1960) kon als vrije Brugse stadsdichter niet ontbreken op Brutaal. Naast poëzie schrijft hij ook romans. Leenders debuteerde in 1982 met Mijn landschap, een beeldinventaris. Zijn bundel Ogentroost werd vol lof onthaald en sleepte de C. Buddinghprijs, de Hugues C. Pernathprijs en de prijs van de provincie West-Vlaanderen in de wacht. Ook Het mennegat (1994) en De echtbreukeling (2005) werden zeer positief onthaald.
In 2017 verschijnt God speelt drieband, zijn nieuwste roman over het meedogenloze speelveld van de liefde en het noodlot.

Op zaterdag 6 mei gaat Leenders in gesprek met de Nederlandse auteur Ilja Leonard Pfeijffer. Leenders deelt op 7 mei met het publiek een tekst die hem inspireerde en ontroerde, hij vertelt hierover tijdens Mijn subversieve Tekst.
Ook op zondag 7 mei om 19u staat Herman samen met Lotte Dodion & Fatena Al-Ghorra op de Torenbrug, met Dichters op de brug.

 

 

Sandro Veronesi

Steve Bisgrove

Sandro Veronesi (Prato, 1959) is een Italiaanse schrijver, journalist en essayist. Hij debuteerde in 1984 met de gedichtenbundel Il resto del cielo en maakte zijn romandebuut in 1988. Hij brak in 2005 internationaal door met Caos calmo (Kalme chaos) en ontving voor die roman de Premio Strega, Italiës meest prestigieuze literaire prijs, en de Franse Prix Femina voor beste buitenlandse auteur.

Veronesi is te gast tijdens Bru·Taal op de openingsavond, waar hij spreekt over 'zijn stad'. Daarnaast spreekt hij over zijn leven en oeuvre in een uitgebreid auteursgesprek. 

Ghayath Almadhoun

(c) Cato Lein

Ghayath Almadhoun (Syrië, 1979) is een dichter in ballingschap. Hij werd geboren in het Palestijns vluchtelingenkamp Yamouk in Damascus, de stad waar hij een groot deel van zijn leven in doorbracht. Almadhoun studeerde Arabische literatuur en richtte in 2006 een poëziehuis op. In 2008 vluchtte hij naar Stockholm, waar hij tot op heden woont en werkt.
Hij publiceerde drie gedichtenbundels in het Arabisch, waarvan enkelen vertaald werden. In Weg van Damascus (2014) beschrijft de dichter zijn stad als een verloren geliefde. In 2017 verschijnt de bundel Ik hier jij daar, die hij samen met Dichteres des Vaderlands Anne Vegter schreef.

Op de openingsavond van Brutaal komt Almadhoun vertellen over de stad die voor hem zo belangrijk is en de rode draad vormt doorheen zijn oeuvre. Samen met Anne Vegter stelt hij tijdens Lees Meer! zijn nieuwe bundel voor. Diezelfde dag is de dichter ook te gast in Fatena’s poëziesalon.  

Gary Younge

Gary Younge (Hertfordshire, 1969) is een Britse journalist, Amerika-correspondent, columnist en reportagemaker. Hij staat bekend om zijn radicaal linkse politieke ideeën. Na zijn studies journalistiek ging hij vrijwel onmiddellijk aan de slag bij The Guardian. Voor zijn journalistieke verdiensten won hij 3 jaar op rij de titel Best Newspaper Journalist in Britain’s Ethnic Minority Media Awards. In 1999 verscheen zijn debuut No place like home. Zijn meest recente boek Een doodgewone dag in Amerika (2017) werd vertaald naar het Nederlands.

Tijdens Bru·Taal gaat hij over dit boek in gesprek met Arnon Grunberg.

David Szalay

David Szalay (Montreal, 1974) is een Canadese schrijver die in Groot-Brittannië woont en werkt. Hij studeerde aan Oxford University en was oorspronkelijk radiomaker bij de BBC. In 2008 debuteerde hij met London and the South-East, een roman over een ambitieuze verkoper bij een niet al te succesvol reclamebedrijf.
In 2013 wordt zijn naam genoemd door het tijdschrift Granta als één van de twintig beste jonge Britse schrijvers van dat moment.
Zijn recentste roman, Wat een man is (2016), werd een gigantisch succes. Hij werd genomineerd voor de Man Booker Prize en won de Gordon Burn Prize.

Op zaterdag 6 mei spreekt Szalay in Coming of Age over opgroeien en de bijkomende groeipijnen. Eerder die dag verklapt hij ook welk verhaal voor hem invloedrijk is geweest tijdens Mijn Subversieve tekst. Wie hem graag over zijn werk hoort spreken, kan op 7 mei luisteren naar een auteursgesprek, waarin hij onder meer de motieven voor het schrijven van Wat een man is uit de doeken doet.

 

Bart Moeyaert

© Diego Franssens

© Diego Franssens

Bart Moeyaert (Brugge, 1964) is schrijver van gedichten, romans, kinderboeken en toneelstukken. Hij debuteerde als 19-jarige met Duet met valse noten (1983) en is sindsdien niet meer weg te denken uit het Vlaamse auteurslandschap. Hij werkte als acteur en verteller, was stadsdichter van Antwerpen én curator van de belangrijkste boekenbeurs ter wereld; de Frankfurter Buchmesse.

Voor Bru·Taal schreef Bart Moeyaert een verhaal over één van de zeven hoofdzonden, ‘traagheid’. Hierover klapt hij op vrijdag 12 mei uit de biecht. Wie graag in kleine groep naar deze boeiende auteur wil luisteren, over zijn eerste stappen als auteur en zijn oeuvre, kan op zaterdag 13 mei aanschuiven aan de ontbijttafel tijdens een ontbijtgesprek. Tot slot wordt Bart Moeyaert ook voor even kapitein van de Woordboot.

 

 

Connie Palmen

© Annaleen Louwes

© Annaleen Louwes

Connie Palmen (Sint-Odiliënberg, 1955) is een Nederlandse schijfster en mediafiguur. Ze debuteerde in 1991 met De wetten, de roman werd een absolute bestseller die bekroond werd met de AKO Literatuurprijs, HUMO’s Gouden Bladwijzer en de Trouw Publieksprijs. Ook haar volgende romans, waaronder De vriendschap (1995), I. M. (1998) en Lucifer (2007) werden uitermate positief onthaald. Met haar meest recente roman, Jij zegt het (2015), sleepte ze de Libris Literatuurprijs in de wacht. Rode draad in het oeuvre van Connie Palmen zijn de autobiografische referenties en de thematiek van de verslaving. Dit jaar schreef ze het boekenweekessay De Zonde van de Vrouw.

Naar aanleiding van dit essay gaat ze op vrijdag 12 mei in gesprek met collega Alicja Gescinska. En wie benieuwd is naar de belangrijkste invloeden en inspiraties van Palmen, komt best op zaterdag 13 mei luisteren naar Mijn Subversieve Tekst.