Carmien Michels

© Koen Broos

© Koen Broos

Carmien Michels (Leuven, 1990) studeerde Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Als afstudeerproject schreef ze haar debuutroman We zijn water, die in 2013 bij de Bezige Bij verscheen en de shortlist van de Debuutprijs en De Bronzen Uil 2014 haalde. Haar tweede roman Vraag het aan de bliksem verscheen in september 2015 bij Uitgeverij Polis. Ook in andere genres gooit ze hoge ogen. In 2011 won ze de Nederlandse NTR Radioprijs. In de finale van het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam sleepte ze in 2014 de publieksprijs in de wacht. In januari 2016 won ze het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam en in mei 2016 haalde ze brons op het Wereldkampioenschap in Parijs. Sinds november 2016 is ze Europees Kampioen Poetry Slam. In 2017 schrijft ze in buitenlandse oorden aan haar poëziedebuut. Daarnaast organiseert, presenteert en doceert ze en werkt ze samen met artiesten van alle slag.

Carmien Michels zorgt voor een woordenfeest tijdens de slotavond van Bru·Taal, tijdens BRUTAALFEEST!

Hilde Keteleer

Hilde Keteleer (Schoten, 1955) is auteur en literair vertaler (Duits, Frans). In 2001 debuteerde ze met de poëziebundel Al wat winter is en waar, in 2003 verscheen haar tweetalige dubbele bundel Twee vrouwen van twee kanten / Entre-deux, met de Franstalig Belgische Caroline Lamarche.
Haar romandebuut maakte ze in 2009 met Puinvrouw in Berlijn, een roman die een nominatie op de longlist van De Gouden Uil opleverde. In 2011 verscheen bij Lannoo in opdracht van het Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking (VAIS) het reisboek De brug van dromen. Onderweg naar het nieuwe Mozambique. 
Keteleer was gedurende tien jaar redactrice van het Vlaamse literaire tijdschrift Deus ex Machina en tot 2012 bestuurslid van PEN Vlaanderen.

Hilde Keteleer declameert tijdens Bru·Taal als lid van het Lappersfort Poets Society een gedicht vanop een brug, tijdens Dichter op de brug.

Peter Theunynck

© K. Ghyselinck

© K. Ghyselinck

Peter Theunynck (Eeklo, 1960) is schrijver en dichter. Hij debuteerde in 1994 met Waterdicht, dat hij in eigen beheer uitbracht. In 1997 debuteerde hij officieel met de bundel Berichten van de Panamerican Airlines & C°, genomineerd voor de C. Buddingh’prijs. Voor Waterdicht (2011) en Nel. Een zot geweld (2016) werkte hij samen met dichteres en illustratrice Lies van Gasse. In 2010 verscheen zijn biografie van Karel van de Woestijne, die werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. In 2016 maakte hij zijn romandebuut met De Slembroucks.

Theunynck declameert tijdens Bru·Taal als lid van het Lappersfort Poets Society een gedicht vanop een brug, tijdens Dichter op de brug.

Jonas Bruyneel

© Boris Vermeersch

© Boris Vermeersch

Jonas Bruyneel is auteur, cultuurjournalist, filmcriticus en muzikant. Hij werkt freelance voor Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen, Eos Memo, Boeken Magazine, Oogst, Ex Situ, Filmmagie, Vertigo, De Morgen Magazine en Kwintessens.
Begin 2015 debuteerde Bruyneel als auteur met de verhalenbundel Voorbij het licht, die bekroond werd met de zilveren medaille op de Prijs Letterkunde Proza (Provincie West-Vlaanderen).

De Prijs wordt tijdens Bru·Taal officieel uitgereikt op 13 mei, Bruyneel gaat die middag in gesprek met Ann De Bie.

Stella Bergsma

© Koos Breukel

© Koos Breukel

Stella Bergsma (Amsterdam, 1973) is vooral bekend als frontvrouw van de muziekgroep EinsteinBarbie. Haar liedjesteksten en gedichten werden in 2011 gepubliceerd onder de naam Cupcakes. Maar ze debuteerde pas in 2016 als romanauteur met Pussy album, een verhaal over vrouwen en seksualiteit, dat lovend werd onthaald in de pers. Ondertussen is Stella Bergsma uitgegroeid tot Bekende Nederlander, mede door haar openhartige columns en spraakmakende deelname aan De Slimste Mens.
Deze schrijfster is niet op haar mond gevallen en heeft een duidelijke boodschap, benieuwd naar haar passage tijdens BRUTAALFEEST!.

Simone Van Saarloos

© Koos Breukel

© Koos Breukel

Simone van Saarloos (New Jersey, 1990) is een Nederlandse schrijfster, filosofe en opiniemaker. Na haar studies Literatuur- en Moraalwetenschappen aan de universiteit van Amsterdam, publiceerde ze literaire kritieken en essays in verschillende kranten en tijdschriften. De columns die ze jarenlang schreef voor nrc.next werden en gebundeld en verschenen in 2015 onder de titel Ik deug/deug niet. Haar debuut als literair auteur kwam er met De vrouw die (2016), een levensdriftige roman over invloed en maakbaarheid van de mens. Kenmerkend voor van Saarloos’ werk is de maatschappijkritische inhoud in een enorm lichtvoetige stijl.

Deze jonge maar spraakmakende auteur zal aanwezig zijn op de slotavond tijdens BRUTAALFEEST!.

 

Michaël Brijs

Michaël Brijs (Antwerpen, 1979) is een creatieve duizendpoot, naast schrijver is hij vooral bekend als muzikant. Hij is frontman van The Valerie Solanas en speelt er ook dwarsfluit en gitaar. Zijn romandebuut maakte hij in 2013 met Astronaut van oranje, een satirisch science-fictionwerk dat hij samen met vriend en collega Andy Fierens publiceerde.

Deze twee collega’s en goede vrienden zijn samen te gast op 13 mei tijdens BRUTAALFEEST!.

Maud Vanhauwaert

© Koos Breukel

© Koos Breukel

Maud Vanhauwaert (Veurne, 1984) is dichteres en performer. Na een finaleplaats op het wereldkampioenschap Poetry Slam van 2012 bracht ze haar eerste bundel Ik ben mogelijk (2013) uit. Haar recentste bundel Wij zijn evenwijdig, die in 2014 bij uitgeverij Querido verscheen, leverde haar verschillende literaire prijzen op, waaronder de publieksprijs van de Herman de Coninckprijs 2015.

 

Tijdens het festival is ze te gast op de slotavond BRUTAALFEEST!.

Andy Fierens

© Charlie De Keersmaecker

© Charlie De Keersmaecker

Andy Fierens (1976, Mortsel) is dichter en performer. Zijn eerste bundel, Grote smerige vlinder, verscheen in 2009 en leverde hem de Herman de Coninck Debuutprijs op. Lang voor dit debuut was hij al jaren actief in poëtische kringen, zo organiseerde hij in 2000 zelfs de allereerste Vlaamse Poetry Slam. In 2013 publiceerde hij samen met Michaël Brijs de roman Astronaut van oranje. Zijn laatste bundel is Wonderbra’s en Pepperspray (2014).
Andy Fierens wordt wel eens gezien als een buitenbeentje van de Vlaamse literaire wereld omwille van zijn originele, humoristische en genadeloze schrijfsels. Hij is een graag gezien performer, ook buiten de taalgrenzen. Naast dichter is hij frontman van de muziekgroep Andy & the Androids. Fierens verwierf bekendheid bij het grote publiek door het televisieprogramma Iedereen Beroemd, waarin hij regelmatig gedichten voorleest.

Andy Fierens en collega-auteur Michaël Brijs kan je samen aan het werk zien tijdens BRUTAALFEEST!

 

 

 

Stefan Brijs

Annaleen Louwes

Stefan Brijs (Genk, 1969) was oorspronkelijk opvoeder in zijn middelbare school maar wijdde zich vanaf 1999 fulltime aan het schrijverschap. Naast romans schrijft hij ook essays en recensies voor grote Vlaamse kranten en tijdschriften. Brijs boekte een monstersucces met De engelenmaker (2005): de vertaalrechten werden aan meer dan 15 landen verkocht, het boek zit ondertussen aan de 39e druk en sleepte talloze prijzen in de wacht. Brijs verhuisde in 2014 naar Andalusië, waar hij een jaar lang bedenkingen en ervaringen noteerde.
Die bedenkingen resulteerden in een nieuw boek, Andalusisch logboek, dat hij tijdens het festival voorstelt. Diezelfde dag spreekt Brijs trouwens over de tekst die hem bijbleef en raakte, tijdens Mijn subversieve tekst.

David Van Reybrouck

© Stephan Vanfleteren

© Stephan Vanfleteren

David Van Reybrouck (Brugge, 1971) wordt gezien als een van de meest veelzijdige auteurs van zijn generatie. Hij is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver van romans, theaterteksten, gedichten en essays. Hij debuteerde in 2001 met De plaag, een mix van autobiografie en reportage over Afrika, waarvoor hij de Debuutprijs en de Literatuurprijs van de provincie Vlaams-Brabant in de wacht sleepte. Zijn grote doorbraak kwam er met Congo: een geschiedenis (2010) dat ondertussen al in 13 talen werd vertaald en de AKO literatuurprijs en de Libris Geschiedenisprijs won. Van Reybrouck richtte het Brussels Dichterscollectief op, is voorzitter van PEN Vlaanderen en stond aan de wieg van de G1000, een burgerinitiatief voor democratische vernieuwing. Van Reybrouck is een kritische en geëngageerde stem in het hedendaagse discours.

Op 13 mei verklapt Van Reybrouck tijdens Mijn Subversieve Tekst welk verhaal hem als persoon en als schrijver vormde tot wie hij vandaag is. Diezelfde dag gaat hij ook met collega-auteur en Brugse stadsgenoot Peter Vermeersch in gesprek over hun werk en leven tijdens een duogesprek.

Jonas Hassen Khemiri

© Martin Stenmark

© Martin Stenmark

Jonas Hassen Khemiri (Stockholm, 1978) wordt gezien als één van de belangrijkste Zweedse schrijvers van zijn generatie. Hij debuteerde in 2003 met de roman Ett öga rött (One Eye Red), die meteen een bestseller werd. Zijn tweede roman Montecore: en unik tiger (Montecore - The Silence of the Tiger) won de prijs voor beste Zweedse roman van 2007. Naast romans schrijft hij ook theaterteksten. Zijn romans werden reeds vertaald in het Duits, Frans, Engels, Nederlands, Deens, Noors, Fins, Hongaars, Italiaans en Russisch. In Zweden is hij graag gezien (mede om zijn openlijke kritieken op het Zweedse migratiebeleid), hij is ook enorm populair op sociale media.

Khemiri gaat tijdens Bru·Taal in gesprek met Herman Koch, tijdens een duogesprek op 13 mei. Daarnaast verklapt hij diezelfde dag welke tekst hem ontroerde en aansprak, tijdens Mijn subversieve tekst.

Herman Koch

© Annaleen Louwes

© Annaleen Louwes

Herman Koch (Arnhem, 1953) is schrijver van romans en columns, acteur en televisiemaker. Sinds zijn eerste verhalenbundel De Voorbijganger (1985) is hij niet meer weg te denken uit het nationale en zelfs internationale auteurslandschap. Zijn roman Het diner (2009) verscheen ondertussen in 55 landen en werd daarbovenop tot driemaal verfilmd. Ook Zomerhuis met zwembad (2011), Geachte heer M. (2014) en De greppel (2016) waren erg succesvol.

Tijdens Bru·Taal verklapt hij welke schrijvers of verhalen een onuitwisbare indruk op hem nalieten tijdens Mijn subversieve tekst. Diezelfde dag, op 13 mei, gaat hij in duogesprek met Zweedse auteur en opiniemaker Jonas Hassen Khemiri.

 

Sven Vitse

© Stefanie Beyens

© Stefanie Beyens

Sven Vitse (Oostende, 1981) is criticus en schrijver. Hij studeerde Germaanse Talen en bleef in de academische sferen werken met zijn essays en job als docent in de Nederlandse Letteren aan de Universiteit van Utrecht. In 2016 debuteerde hij als fictieschrijver met Ondier, een bundel kortverhalen waarvoor hij een aanmoedigingspremie ontving van de Prijs Letterkunde Proza van de Provincie West-Vlaanderen.
De officiële Proclamatie van deze Prijs vindt plaats tijdens het festival, op 13 mei gaat hij in gesprek met Ann De Bie over zijn werk.

Roderik Six

Jelle Vermeersch

Roderik Six (Poperinge, 1979) is auteur en literair journalist bij het weekblad Knack. Zijn eerste roman Vloed verscheen in 2012 en sleepte onmiddellijk de Bronzen Uil voor Beste Debuut in de wacht. Ook zijn meest recente roman Val (2015) werd bekroond, ditmaal met de Prijs Letterkunde voor Fictie van de Provincie West-Vlaanderen. Hoewel zijn oeuvre momenteel nog vrij beperkt is, wist deze West-Vlaamse auteur al een geheel eigenzinnige stijl te ontwikkelen, die daarbovenop zeer geliefd is bij lezend Vlaanderen.

Op zaterdag 13 mei ontvangt hij zijn prijs tijdens de officiële Proclamatie van de Provincie West-Vlaanderen voor de uitreiking van de Prijs Letterkunde Proza.

Peter Vermeersch

Véronique Philips

Peter Vermeersch (Torhout, 1972) studeerde Slavistiek en is momenteel hoogleraar Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Leuven. Daarnaast is hij ook schrijver van romans, literaire essays en gedichten. Als Balkan-kenner staan onderwerpen als geschiedenis, oorlog en maatschappelijke problemen steevast centraal in zijn werk. Zijn recentste boek Ex. Over een land dat zoek is (2014) is een persoonlijk reisverslag doorheen het voormalige Joegoslavië. Het werk werd geprezen om zijn journalistieke gevoeligheid en sleepte dan ook de Prijs Letterkunde Proza in de wacht.

Op zaterdag 13 mei ontvangt hij deze prijs tijdens de Officiële proclamatie van de Prijs voor Proza van de Provincie West-Vlaanderen. Later die dag gaat hij ook met collega/boezemvriend David Van Reybrouck in gesprek.

 

Tim Parks

Tim Parks (Manchester, 1954) schrijft romans, essays, literaire kritieken en vertalingen. In 1981 verhuisde hij naar Italië, waar hij nog steeds woont. Zijn vaak vervreemdende ervaringen als Engelsman in het buitenland verwerkte hij in een aantal uiterst succesvolle romans en autobiografische verhalen, waaronder Italiaanse buren (1999) en Italiaanse opvoeding (2001). De roman Europa, die in 2012 in Nederlandse vertaling bij De Arbeiderspers verscheen, veroverde een plaats op de shortlist van de Man Booker prize. Naast succesvolle romans zoals De kunst van het moorden (2014) en Thomas en Mary (2016), vertaalt Parks ook Italiaanse werken van onder meer Calvino en Machiavelli.

Parks schreef speciaal voor Bru·Taal een tekst over één van de zeven Hoofdzonden, die hij tijdens het festival zal voorlezen. Op 13 mei spreekt de auteur uitgebreid over zijn recentste essay De roman als overlevingsstrategie. Later die dag gaat hij ook in gesprek met een van z’n grootste fans, niemand minder dan de Vlaamse auteur Guido Van Heulendonk.

Hagar Peeters

Koos Breukel

Hagar Peeters (Amsterdam, 1972) is dichteres en sinds kort ook romancier. Nog voor haar debuutbundel Genoeg gedicht over de liefde vandaag (1999) verscheen, was ze al een graag geziene gast op poëziefestivals. Haar meest succesvolle bundel Koffers zeelucht (2003) won onder andere de J. C. Bloemprijs en de Jo Peters Poëzieprijs.
In 2015 maakte ze haar romandebuut met Malva, een meeslepend verhaal over de verstoten dochter van de Chileense dichter Pablo Neruda. Naast een veelheid aan positieve recensies won deze roman de Fintro Literatuurprijs (voormalige Gouden Boekenuil) voor beste Nederlandstalige roman.

Op vrijdagavond leest ze een tekst voor over één van de zeven hoofdzonden, die ze speciaal voor Bru·Taal neerpende. Daarnaast schreef ze een verhaal naar aanleiding van haar residentie in Brugge in februari. Op 13 mei stelt ze dit verhaal voor, samen met de andere Bru·Taal-residente Mira Feticu. Hagar Peeters nodigt je daarnaast uit op de thee tijdens een unieke High tea & Poetry.   

Mira Feticu

Liesbeth Kuipers

Mira Feticu (Breaza, 1973) is schrijfster van romans en één van de Brutaalresidenten. Ze is geboren in Roemenië en werkte er als auteur, radiomaker en publicist. Voor de liefde verhuisde ze naar Nederland, waar ze met succes in de taal van haar nieuwe thuisland begon te schrijven. In 2012 kwam haar roman Lief kind van mij uit, gevolgd door De ziekte van Kortjakje (2013) en Tascha. De roof uit de Kunsthal (2015).

Mira Feticu schreef voor Brutaal twee nieuwe teksten. Enerzijds schreef ze een kortverhaal over één van de zeven hoofdzonden (‘hoogmoed’), dat ze voorleest tijdens De Zonde van. Anderzijds schreef ze haar ervaring als residente van Brutaal neer, in de vorm van een nieuw verhaal. Samen met mede-residente Hagar Peeters spreekt ze over haar residentie en leest ze een fragment voor. Mira Feticu brengt ook haar favoriete rebelse tekst mee, die ze aan je voorstelt tijdens Mijn Subversieve Tekst.

 

Alicja Gescinska

© Koen Broos

© Koen Broos

Alicja Gescinska (Warschau, 1981) is filosofe en schrijfster van essays, romans, columns, recensies en opiniestukken. Op zevenjarige leeftijd verhuisde ze met haar gezin van het communistische Polen naar België, waar ze promoveerde tot doctor in de Moraalwetenschappen. Ze vergaarde bekendheid bij het grote publiek met De verovering van de vrijheid (2011), een filosofisch pleidooi over het belang van positieve vrijheid. In 2016 verscheen haar debuutroman Een soort van liefde, een verhaal over een moeilijke vader-dochter relatie, dat vol lof werd onthaald. Eind vorig jaar debuteerde ze ook op het televisiescherm met het programma Wanderlust (Canvas), waarin ze internationale schrijvers, wetenschappers, kunstenaars en filosofen bezoekt en zich door hen laat inspireren.
Gescinska wordt gezien als één van de belangrijkste jonge intellectuele stemmen van het Nederlandse taalgebied.

Voor Bru·Taal schrijft ze een nieuw verhaal over één van de zeven Hoofdzonden, in het kader van De Zonde van. Diezelfde avond gaat ze ook in gesprek met collega-auteur Connie Palmen. Aan de hand van portretten van enkele spraakmakende, vrijgevochten vrouwen treden ze in discussie over De Zonde van de Vrouw.