Back to All Events

Brutalavista

Een literaire trip in 18 unieke performances

Zondag 7 mei 2017
13:00 - 14:30 - 16:00
Poortersloge (ingang via Kraanrei)


© Dolores Bouckaert

© Dolores Bouckaert

Tickets:
€6 vvk (per parcours)
€9 add (per parcours)

Tickets ter plaatse te koop (aan deur prijs), vanaf 1u voor aanvang van de voorstelling.

NL | Als muren konden spreken, zouden ze na de passage van Brutalavista tot in lengte der dagen brutale verhalen kunnen fluisteren.
Een literaire trip in de binnenstad, een reis in woorden, maar ook in achttien unieke acts. Jonge auteurs, makers, performers en muzikanten kapen De Poortersloge met spraakmakende performances, met verhalen over hun geliefde stad, theaterteksten en songs. Het publiek mag en zal struikelen over de vele woorden met een brutale twist.

Een parcours dat zowel lichtvoetig als verdiepend en geëngageerd is, literatuur in al haar verschijningsvormen en met kleine, grote en grootse knipogen. Het woord staat centraal, maar teksten voordragen vanachter een standaard is tijdens Brutalavista ten strengste verboden.  

Open je oren en ogen en kies een van de drie parcours. Per parcours vuren we drie performances op je af.

13:00 – 14:00
Nikolas Lestaeghe–Nicolas Delalieux-Karlien Torfs-Ruud Anthoni / Lucinda Ra / Nico Boon

14:30 – 15:30
Nele Van den Broeck / Dounia Mahammed / Tim Taveirne 

16:00 – 17:00 
Greet Jacobs / l’hommmm / Dolores Bouckaert

*** Seppe Decubber kaapt tijdens Brutalavista De Poortersloge met zijn gedicht ‘Meestal leven ze’. ***

13:00 – 14:00
Nikolas Lestaeghe – Nicolas Delalieux- Karlien Torfs – Ruud Antoni

Katja P.
Vier jongen mensen trokken vorig jaar naar Tsjernobyl ter ere van hun en de kernramp's dertigste verjaardag. Ze stelden zich de vraag: Hoe overleef je een ramp? De vier kwamen terug met zeven kisten vol tekeningen, opnames, voorwerpen, etc. Vandaag tonen ze het utopische bunkerontwerp van Katja P. Ze linken Katja P. haar verhaal en schets aan “Wij Houden van Tjernobyl” van nobelprijswinnaar Svetlana Alexijevitsj.
meer info

 
© Stefanie Claes

© Stefanie Claes

Lucinda Ra
Ons oorspronkelijk plan was om de hond van Delphine Lecompte heilig te verklaren. Wij zijn grote fan van D. Lecompte. Haar taalgebruik blaft harder dan menig ander dier. Toen zijn we beginnen denken over de heiligheid en kwamen tot de conclusie dat vriendschap en trouw véél belangrijker is. Daarom maken we een nieuwe hond. In totale STILTE. Op ooghoogte van een stad. We zetten het beest in de verf. Maken publiek de baas. We zouden Delphine graag persoonlijk uitnodigen.
meer info

 

Nico Boon
Nico Boon brengt de sprakeloosheden van deze tijd onder woorden, met de nodige stottervloeden, barsten en letterengevechten van dien. Boon onderzoekt met zijn teksten niet alleen de twijfels van vandaag, maar ook de dromen en mogelijkheden van de toekomst. Voor Brutalavista presenteert hij een nieuwe tekst.
meer info


14:30 – 15:30
Nele Van den Broeck
Brexit: The Musical

Ten tijde van het Brexit referendum woonde Nele Van den Broeck in Londen, een stad waar ze zich sindsdien nooit helemaal meer thuis zal voelen. Enkel gewapend met een ukelele en een overvloed aan gewonde woorden verwerkt Nele deze breuk in teksten, al dan niet op muziek gezet. Dit materiaal vormt de basis voor een musical die ze aan het schrijven is, en wordt op Brutaal voor de eerste keer voor een publiek gebracht. 
meer info

 
© Sébastien Hendricks

© Sébastien Hendricks

Dounia Mahammed
Dounia Mahammed schreef Man op het strand op een dag in november 2016, tijdens een collectief schrijfexperiment. Op uitnodiging van dramaturg Sébastien Hendrickx kroop ze samen met drie andere auteurs in de pen, om een tekst te schrijven geïnspireerd op collages van een 300-tal knipsels uit Chinese kranten, Europese bladen, Keniaanse essays, Amerikaanse magazines en het wereldwijde web. Hoe haar tekst toen ontstond - in één vloeiende beweging, een momentopname - zal hij ook worden voorgelezen. Later wil Dounia hem heropnemen en verder uitpuren.

Dounia Mahammed (1990, Brussel) is theatermaker en auteur. Met Salut Copain, haar afstudeervoorstelling aan het KASK in Gent, toert ze momenteel in binnen- en buitenland. In de zomer van 2017 gaat haar nieuwe solo w a t e r w a s w a s s e r in première. meer info

 
© Abke Haring ‘Fuctional 21 I white’

© Abke Haring ‘Fuctional 21 I white’

Tim Taveirne
Tim Taveirne schrijft en speelt een tekst over Skogskyrkogården, een kerkhof in een buitenwijk van Stockholm, de grootste begraafplaats van Zweden en tevens UNESCO Werelderfgoed. De 90 000 onbekende en vaak onuitspreekbare namen herinneren aan de relativiteit van het leven zelf. Ze vormen in klank en ritme de aanleiding voor deze performance. Een evenwichtsoefening tussen het alledaagse, geestige en het definitieve, onherroepelijke. 
meer info


16:00 - 17:00
Greet Jacobs
BRANDEN

In deze korte literaire performance gaat Greet Jacobs op zoek naar het verlopen van steden.
Hoe lang duurt de stad? Houdt ze ooit op? En waar begint ze weer opnieuw?

Een verzameling korte teksten en gedichten over de onmogelijkheid van de stad, over haar grenzen en eindigheid wordt gekoppeld aan klein beeldend geweld.
meer info

 

L'hommmm
l’hommmm gaat voor Brutaal aan de slag met een tekst van Daniil Charms: ‘Over tijd, ruimte en het bestaan’. De tekst probeert aan de hand van een bijna muzikale logica het bestaan van de dingen te verklaren. Deze muzikaliteit gebruikt l’hommmm als vertrekpunt voor hun performance. Hoe kunnen woorden een wereld suggereren die deze woorden zelf overstijgt? En op welke manier kunnen woorden de oorzaak zijn van een bewegingstaal die het zuivere, woordeloze bestaan uitdrukt? 
meer info

 
© Dolores Bouckaert

© Dolores Bouckaert

Dolores Bouckaert
Het beeld is een bewerking van een beeltenis van Etty Hillesum, de vrouw wiens werk me eindeloos begeestert en inspireert . Ik bestudeerde deze afbeelding noemeloze uren, al jaren probeer ik te achterhalen wie zij was. Een uiterst bijzondere vrouw.
De performance is een ode aan haar werk en leven want als er iemand is die me troost kan bieden is het zij, zijn het haar gedachten. Zij schreef een werk, 'dagboek van een verstoord leven', het was dit boek dat me naar een Roemeens klooster bracht op zoek naar stilte en rust, het ultieme isolement. Het zijn deze geschriften die mij tot een beeld van wat 'essentie' zou kunnen betekenen brengt.
meer info

 
© Matthias Van Dromme

© Matthias Van Dromme

Seppe Decubber
Het gedicht is losweg gebaseerd op de oeuvres van: Agota Kristof, Auster Paul, Beckett Samuel, Camus Albert, Cameron J. Margaret,  Cannetti Elias, Celan Paul, Claus Hugo,  Ford Henry, Gezelle Guido, Goethe Johann Wolfgang, Grossman Vasili, Johannes, Kafka Franz, Konrad György, Lisieux Thérèse, Mann Thomas, Melville Herman, Milne Alexander Alan, Nietzsche Friedrich, Odle V. E., Pamuk Orhan, Perec Georges, Rilke Rainer Maria, Rimbaud Arthur, Roth Joseph, Saramago Jose, Shakespeare William, Shelley Mary, Steiner George, Stephen Adeline Virginia, Tolstoj Lev, Victor Hugo, Wilde Oscar, Woolf Virginia en Zweig Stefan.
meer info

Earlier Event: May 7
Boualem Sansal
Later Event: May 7
Philippe Claudel